Barion Pixel

1 hónapos cukormentes kihívás- csatlakozol hozzám?

2014.09.01.

Tkez_muffinnalalán említettem már, hogy aktív tagja vagyok egy alternatív mamafórumnak (Mamami), melybe annak idején a hordozás kapcsán kerültem, és utána pedig ott ragadtam, a tárgyalt rengeteg téma és a sok virtuális (és azóta jó néhány személyes) ismerős okán. Egyike vagyok a legelsőként csatlakozott tagoknak, még emlékszem, milyen volt az induláskor, amikor szinte mindenkit ismertünk személyesen is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a fórum sok éve működik, már rengeteg tagot számlál, tehát a személyes ismeretségek már nem olyan gyakoriak, viszont  valódi kincsesbánya, az információk végtelen tárháza.

Ha kisbabát vársz vagy kisgyereked van, mindenképpen ajánlom az oldalt, mivel számtalan témához kaphatsz segítséget, tanácsot (mosható pelenkázás, szoptatás, hordozás, hozzátáplálás, gyermekbetegségek, iskolai témák és rengeteg egyéb, felmerülő téma, nem is tudnám mindet listázni).
Mivel mára az alapítók közül sokan kinőtték már a babázós kort, idősebbként és gyermektelenként is találni számtalan érdekes témát, én ennek a fórumnak köszönhetően hallottam először például a WAPS étrendről és a GAP diétáról.
Természetesen a fiaim életkorából adódóan már én sem a szoptatással, hanem inkább a kertészkedéssel, befőzéssel, iskolával kapcsolatban cserélek eszmét a lányokkal.

Ami miatt elmondtam ezt a hosszú bevezetőt, az az a tény, hogy szeptembertől néhány lelkes társammal együtt nagy vállalást tettünk.

A dolog lényege (idézet Zsuzsitól):

“A kihívás lényegét úgy tudnám megfogalmazni, hogy 30 napig kizárunk minden hozzáadott cukrot az étrendünkből. Tehát nem teszünk cukrot abba, amit fogyasztunk, és nem eszünk olyasmit, amiben hozzáadott cukor van.

Én a magam tekintetében szigorú leszek: cukor alatt nem csak a répacukrot, nádcukrot, kókuszcukrot, gyümölcscukrot, és egyéb cukrokat értem, hanem a mézet, illetve az agávé- és egyéb szirupokat is.

Én nagyon ritkán élek ilyesmivel, de ha tenném, akkor (tovább) használnám a kémiailag nem a cukrok csoportjába tartozó édesítőket a kihívás során (pl. xilit, nyírfacukor, eritrit, stevia).

A kihívás a hozzáadott cukrok kerülésére vonatkozik, tehát azok az élelmiszerek/alapanyagok, melyek természettől fogva tartalmaznak cukrot, beférnek a kihívás keretei közé. Gondolok itt pl. a friss és aszalt gyümölcsökre, édesebb zöldségfélékre, stb.

A kihívás szeptember 1-jén indul, és 30-án éjfélkor zárul.

Bárki csatlakozhat – nagy öröm lenne, ha minél többen lennénk!

Ha valaki megtöri a fogadalmát, kérem, ne adja föl.  Nemrég az interneten olvastam azt, hogy arra hivatkozva föladni bármilyen elhatározásunkat, hogy “megbotlottam és most már úgyis mindegy”, olyan, mintha leejtenénk a mobiltelefonunkat, és ahelyett, hogy fölvennénk, egy kalapáccsal szétvernénk, mondván, hogy “most már úgyis mindegy”.

Én mindenképpen hasznosnak tartom a dolgot, és belevágok. Sok mindenben már így is sokat  haladtam a cukormentesség felé, viszont ennyire tudatosan még sosem figyeltem a táplálkozásomat egy hónapon keresztül.

Ami nekem nehézséget okoz, a kollégista-effektus: ha másoknál látok édességet, általában én is rákívánkozom. Anyaként ez nem túl szerencsés, mivel a fiaimnak bizony időnként sikerül levenniük a lábamról, és vásárolok nekik édességet, amit aztán jó szívvel megosztanak velem is.

Neked mi az, amiről lemondani okozza a legnagyobb kihívást?
Örülnék, ha megírnád nekem!

Ha van kedved, csatlakozz te is!
A Mamami fórum ezen témában zajló beszélgetéseit követheted itt

Szintén örülnék, ha hagynál néhány mondatot, hogy TE miért kezded el. Annak is örülnék, ha másokat is hívnál beszélgetni és a kihívást teljesíteni, együtt könnyebb leküzdeni a nehézségeket!

Kapcsolódó bejegyzések

Karácsonyi és ünnepek alatti szállítási információk

Karácsonyi és ünnepek alatti szállítási információk

A webáruház és a rendelések fogadása karácsonyig zavartalanul működik. A megrendeléseket készletről szállítjuk, szállítási határidő 1-2 munkanap. Az utolsó csomagokat december 20-án, pénteken adjuk fel, melyet a GLS megkísérel kiszállítani december 23-án. Ha...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Kosár

Hírlevél feliratkozás